Deze vijf lijsttrekkers lanceert CD&V in de Antwerpse districten: partij wil meer burgerparticipatie


donderdag, 5 oktober, 2017
Deze vijf lijsttrekkers lanceert CD&V in de Antwerpse districten: partij wil meer burgerparticipatie
Deze vijf lijsttrekkers lanceert CD&V in de Antwerpse districten: partij wil meer burgerparticipatie

CD&V vult zijn lokale lijsten verder aan, en stelde vandaag van vijf Antwerpse districten al de lijsttrekkers voor. CD&V wil trouwens in de districten ook werk maken van meer participatie met de burger.
Kris Peeters lanceert alvast volgende namen in de districten: Edwin De Cleyn (Berchem), CarolynKrekels (Hoboken), Tamara Heynen (Ekeren), Hassan Arab (Deurne), Hans Ides (Wilrijk). In al deze districten zit de CD&V nu mee in het bestuur. Voor de districten Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Merksem en Antwerpen liggen de namen nog niet vast, die worden later bekendgemaakt.

Charlottalei

Met als thema ‘Thuis in de stad’ snijdt de stedelijke coalitiepartij het thema burgerparticipatie aan, die de partij niet in alle districten goed ziet verlopen. “Het kappen van de bomen op de Charlottalei, daar was onvoldoende draagvlak en overleg met de buurt. Als politie wordt aangevallen, moet dat aangepakt worden - zonder discussie - maar tegelijk moet je meer samenwerken en moet er ook meer een positieve reactie komen om aan tafel te gaan zitten als de buurt daar om vraagt”, gaf Peeters aan.

De betrokkenheid, waarvoor CD&V communitymanagers voorstelt, willen verschillende lijsttrekkers invullen op het vlak van mobiliteit. Comfortabele voet- en fietspaden, kortparkeerzones om te winkelen, verkeersveiligheid, meer deelfietsen en -scooters, zijn een aantal voorbeelden die werden aangehaald.

Meer bevoegdheden

Vanaf 2019 krijgen de districten er meer bevoegdheden bij, waaronder jeugd en sport. In sommige districten wil men daarom ook inzetten op meer plaats voor multifunctionele lokalen, die zowel door jeugdbewegingen als andere buurtgroeperingen kunnen worden gebruikt.

Volgens CD&V zijn de districten nu al ondergefinancierd en volstaat een geplande verhoging niet. “Nu gaat 2 procent, ofwel zo’n 50 miljoen, van het budget naar de districten. Dat is gezien hun bevoegdheden ruim onvoldoende en wij stellen voor dat het opgetrokken wordt naar minstens het dubbele”, aldus Peeters nog.

Volgens de CD&V’er moet burgerparticipatie een continu traject zijn. Hij ziet geen plaats voor volksreferenda op verkiezingsdag, zoals Antwerps politicus voor Groen Wouter Van Besien recent nog voorstelde.